Salah satu masalah kesihatan pada mata terutamanya golongan berusia yang semakin diperkatakan adalah masalah Lubang Makula atau Macular Hole. Baca lebih lanjut mengenai penyakit ini untuk pengetahuan anda dan keluarga terutamanya ibubapa yang telah lanjut usia.

FAKTA 1 : Apakah Lubang Pada Makula (Macular Hole)?

Dalam keadaan normal, mata kita adalah ibarat kamera lama. Dimana terdapat kanta di hadapan dan filem di lapisan belakang. Urat mata juga dipanggil retina ibarat filem dalam sebuah kamera.

Pusat penglihatan yang terletak pada retina tersebut dipanggil makula.
Kita menggunakan makula untuk melihat objek yang terletak betul-betul di dalam ruang padangan tegak di hadapan kita.

Lubang pada makula (Macular hole) adalah penyakit yang menyebabkan berlakunya lubang pada pusat penglihatan. Seperti di dalam rajah di bawah :
Refer below picture to understand more :

FAKTA 2 : Apakah Penyebab Lubang Pada Makula (Macular Hole) Berlaku?

Majoriti kes adalah disebabkan faktor penuaan mata.

Biasanya berlaku di usia 60 tahun ke atas.

Kadangkala ia boleh berlaku pada pesakit yang lebih muda jika ia dikaitkan dengan masalah mata lain seperti : • Hentakan pada mata. • Masalah koyak atau radang pada bahagian keliling urat mata. • Majoriti tiada sebab yang jelas tapi lebih kepada proses penuaan dalam mata.

Apa yang berlaku adalah gel di dalam mata mengecut dan menarik lapisan retina hingga menghasilkan lubang. Ketika kita masih muda,mata kita dipenuhi dengan gel yang kental. Gel ini turut melekat pada urat mata. Bila kita makin berusia, gel yang terdiri daripada kolagen akan mula mengecut dan pada masa yang sama mula menarik lapisan urat mata, bahagian makula. Proses ini akan menyebabkan berlakunya lubang pada urat mata. Ia tidak berlaku pada semua orang. Hanya 5 dari 100 orang yang meningkat usia akan mengalami masalah tersebut.

FAKTA 3: Apakah Simptom Lubang Pada Makula (Macular Hole)?

Pada peringkat awal, pesakit akan merasa

penglihatan kabur dan herot.

Garis lurus mungkin kelihatan bengkok.

Perlahan-lahan, pesakit akan mungkin menghadapi masalah membaca cetakan kecil.

Selepas beberapa ketika, pesakit mula melihat tompokan hitam kecil atau "tompok hilang" di tengah penglihatan anda.

Penglihatan akan mulat erganggu sedikit demi sedikit. Pesakit tidak akan berasa sakit.

FAKTA 4 : Bagaimana Merawat Lubang Pada Makula (Macular Hole)?

Lubang makula selalunya boleh dirawat menggunakan pembedahan yang dipanggil vitrektomi.

Tiada titisan mata atau rawatan laser boleh menyembuhkan lubang makula.

Operasi ini berjaya menutup lubang di sekitar 9 daripada 10 orang yang telah mengalami lubang itu selama kurang daripada 6 bulan.

Jika lubang itu telah wujud selama setahun atau lebih, kadar kejayaan akan lebih rendah.

menjadi stabil, dan anda mungkin mendapati anda mempunyai kurang herotan penglihatan.

Sebahagian kecil pesakit, lubang tidak ditutup walaupun pembedahan, dan penglihatan pusat boleh terus merosot. Walau bagaimanapun, operasi kedua masih boleh berjaya menutup lubang.

FAKTA 5 : Apa Yang Dilakukan Semasa Pembedahan ?

Mula-mula, jeli vitreous dikeluarkan (vitrektomi) dan kemudian lapisan yang sangat halus dikupas dengan teliti dari permukaan retina di sekeliling lubang untuk melepaskan daya yang mengekalkan lubang itu terbuka.

Mata kemudiannya dipenuhi dengan gelembung gas sementara, yang menekan lubang itu rata ke bahagian belakang mata untuk membantu ia menutup.

Gelembung gas akan menyekat penglihatan, tetapi ia perlahan-lahan hilang dalam tempoh kira-kira 6 hingga 8 minggu, bergantung pada jenis gas yang digunakan.

Pembedahan lubang makula biasanya berlangsung kira-kira sejam dan boleh dilakukan semasa anda terjaga (di bawah anestetik tempatan) atau tidur (di bawah anestetik am). local anaesthetic) or asleep (under general anaesthetic). 

Kebanyakan pesakit memilih anestetik setempat, yang melibatkan suntikan kebas di sekeliling mata, jadi tiada rasa sakit dirasai semasa pembedahan.

 

FAKTA 6 : Apa Yang Boleh Dijangka Semasa Tempoh Pemulihan Selepas Pembedahan?

Penglihatan lemah sementara

Dengan adanya gas, penglihatan di mata anda akan menjadi sangat lemah seperti membuka mata anda di bawah air.

Keseimbangan anda mungkin terjejas dan anda akan menghadapi masalah untuk menilai jarak, jadi berhati-hati dengan langkah dan tepi jalan. Anda mungkin menghadapi masalah dengan aktiviti seperti menuang cecair atau mengambil objek.

Ia biasanya mengambil masa 6 hingga 8 minggu untuk gas diserap dan penglihatan bertambah baik.

FAKTA 7 : Apa Yang Perlu Dibuat Di Rumah Selepas Pembedahan?

Sebaik sahaja di rumah, anda mungkin perlu menghabiskan beberapa jam pada siang hari dengan kepala anda dipegang dan dalam kedudukan tertentu, dipanggil postur.

Tujuan berbaring atau duduk menghadap ke bawah adalah untuk memastikan gelembung gas bersentuhan dengan lubang sebanyak mungkin, untuk menggalakkannya menutup.

Jika anda diminta melakukan beberapa postur menghadap ke bawah, kepala anda hendaklah diposisikan supaya hujung hidung anda menghala terus ke bawah ke tanah. Ini boleh dilakukan dengan duduk di meja, atau berbaring terlentang di atas katil atau sofa. Doktor anda akan menasihati anda sama ada anda perlu melakukan ini dan, jika ya, untuk berapa lama.

Anda mungkin dinasihatkan untuk mengelakkan tidur terlentang selepas pembedahan, untuk memastikan gelembung gas bersentuhan dengan lubang makula sebanyak mungkin.

Anda tidak boleh menaiki kapal terbang atau pergi ke altitud tinggi di darat semasa gelembung gas masih berada di mata anda (sehingga 12 minggu selepas pembedahan).

Jika anda mengabaikan ini, gelembung mungkin mengembang pada ketinggian, menyebabkan tekanan yang sangat tinggi di dalam mata anda. Ini akan mengakibatkan kesakitan yang teruk dan kehilangan penglihatan yang kekal.

Anda mungkin tidak akan dapat memandu selama 6 hingga 8 minggu selepas pembedahan anda sementara gelembung gas masih ada di mata anda.

Hubungi pakar oftalmologi anda dengan segera atau pergi ke jabatan A&E mata terdekat anda jika pada bila-bila masa:

  • • Anda mengalami kesakitan yang teruk.
  • • Penglihatan anda menjadi lebih teruk daripada pada hari selepas pembedahan.
  • • Anda biasanya akan diberi 2 atau 3 jenis titisan mata untuk diambil selepas pembedahan.

FAKTA 8 : Apakah Yang Tidak Boleh Dilakukan Semasa Tempoh Pemulihan?

Untuk beberapa minggu pertama selepas anda pulang ke rumah, anda mungkin perlu mengelakkan:

  • • Menggosok mata anda – anda mungkin diminta memakai penutup mata
  • • Berenang – untuk mengelakkan jangkitan daripada air
  • • Senaman yang berat
  • • Memakai solekan mata

FAKTA 9 : Apakah Komplikasi Dari Pembedahan?

Anda hampir pasti akan mendapat katarak selepas pembedahan, biasanya dalam masa setahun jika anda belum menjalani pembedahan katarak. Ini bermakna kanta semula jadi dalam mata anda telah menjadi keruh. Jika anda sudah mempunyai katarak, ia mungkin dikeluarkan pada masa yang sama lubang itu sedang dibaiki.

Pemisahan retina adalah apabila retina terlepas dari belakang mata. Ia berlaku pada kira-kira 6% orang yang menjalani pembedahan lubang makula. Ini berpotensi menyebabkan buta, tetapi ia biasanya boleh dirawat dalam operasi selanjutnya.

Pendarahan berlaku sangat jarang, tetapi pendarahan teruk dalam mata boleh mengakibatkan buta.

Kesimpulan

Walaupun penyakit masih jarang berlaku di kalangan rakyat Malaysia, tapi ianya sangat penting untuk diketahui terutama pada golongan berusia atau yang menjalani aktiviti seharian yang berisiko.

Kongsikan artikel ini dengan orang yang tersayang supaya pengetahuan tentangnya meluas. Semoga artikel ini bermanfaat dan menjawab segala persoalan anda mengenai penyakit Lubang Makula (Macular hole)

Similar Posts